Liefde gaat door de maag…

5th Dimensional Earth
bron afbeelding: www.ashtarcommandcrew.net

Is een veel gehoorde uitdrukking, als voormalig restaurant houder weet ik dat dit niet alleen voor mannen geldt, zoals wel eens gezegd wordt. Niet iedereen houdt van koken maar er zijn er maar weinig denk ik die een goede maaltijd niet waarderen. Gelukkig is “goed” voor een ieder anders. Ik houd van koken, van lekker eten en buiten zijn. BBQ’en is dan ook een favoriete bezigheid van me en zelfs nu ik nauwelijks nog vlees eet kan ik mijn hart ophalen in het BBQ seizoen met gegrilde groenten, fruit en af en toe een visje of een stukje vlees (wel het liefst bio dynamisch en dat soort (h)eerlijke vis of vleesjes).

Toen ik jaren geleden door een vriendin op de hoogte werd gesteld van COB (een mengsel van klei, zand en stro) building was ik direct onder de indruk van dit materiaal, van de mogelijkheden, de eigenschappen en voornamelijk de eenvoud van het bouwen met COB. Tsja het duurde niet lang voordat ik op COB pizza-ovens terecht kwam. Dat zou goed staan en gaan in mijn kleine tuintje. Mijn zoektocht naar informatie hierover was begonnen.

Via COB pizza-ovens kwam ik bij Pocket Rockets, Rocket Mass Heaters, COB huisjes en uiteindelijk bij Earthships terecht. Nu was ik altijd al iemand die zijn best deed om een beetje milieu bewust te leven. Ik scheidde (als het niet te veel moeite was) braaf mijn afval en koop zo veel mogelijk streekproducten. Eenmaal bij Earthships terecht gekomen was ik dusdanig onder de indruk van deze “aarde schepen” dat ik eens heel goed ben gaan kijken naar wat ik achterlaat op onze mooie planeet, beautiful Gaia.

Het concept van een Aarde-schip is eigelijk heel simpel, een huis dat in alle basis behoeftes van haar bewoners voorziet. onderdak, energie, water, voedsel en lucht. Dit alles zo goed als automatisch. Heel erg Permacultuur dus. Hier bovenop komt nog eens dat het huis voor een groot deel gebouwd wordt van “afval” en of gratis te verkrijgen materialen én dat het geen aansluiting behoeft op nutsvoorzieningen. Je kunt het dus gewoon ergens in de middle of nowhere neerzetten en hup wonen! Ik was zwaar onder de indruk en ben dat nog steeds. Dit huis is namelijk geen belasting voor moeder aarde maar een verrijking, consumeert “afval” in de bouw, wekt haar eigen echt schone energie, collecteert haar eigen water en recycled dit 2 of 3 maal voordat het gezuiverd en wel weer terug de natuur in gaat. Even praktisch bekeken, als ik mijn Albert Heijn rekeningen grotendeels, mijn gas, water, stroom en verontreiniging belasting rekeningen niet meer heb houdt ik volgens mij aardig wat geld over van mijn maandinkomen. Of kan ik in ieder geval met veel minder toe komen. Dat betekend meer vrije tijd, meer tijd om leuke, nuttige, duurzame of gewoon interessante dingen te doen. Meer vrijheid. Win win voor iedereen zou ik zeggen, tenminste niet voor de grote bedrijven die mij energie en dergelijke verkopen maar daar heb IK niet zo’n moeite mee.

Micheal Reynolds, de uitvinder van Earthships stelt dat eigelijk iedereen die op deze aarde woont recht zou moeten hebben op de basisvoorzieningen onderdak, energie, water, voedsel en lucht los van de economie. De economie zou moeten dienen voor de extra’s de optionele zaken zoals wasdrogers, televisies, auto’s en noem het maar op. Ik ben het daar roerend mee eens. Als je zou willen zou je je eigen terug moeten kunnen trekken uit de rat-race, de consumptie maatschappij. Ik zeg niet dat iedereen dit moet doen…. we zouden de keuze moeten hebben. Op dit moment is het knap lastig dit voor elkaar te krijgen in de meeste landen in de westerse wereld.

Ik ben door Earthships ander gaan kijken naar hoe ik leven wil en heb de richting waarin ik kijk in de toekomst hier op aangepast. Niet alleen voor mijn portemonnaie, niet alleen om meer vrijheid te bereiken, ook niet alleen omdat ik liever zelf verbouwde groente en fruit eet en zeker niet alleen omdat ik een toevoeging op moeder Aarde wil zijn in plaats van een last. Om ál deze redenen en nog veel meer redenen. Als ik dan bedenk dat mijn liefde voor zelfgemaakte pizza’s mij deze kant op heeft gelokt kan ik niet anders concluderen dan dat ook de liefde voor moeder Aarde door de maag gaat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *